Concert bij Werf De Hoop

Nieuws

De oude Scheepstimmerwerf ‘De Hoop’ in Workum is vaker gebruikt voor andere doeleinden, dan alleen voor het bouwen van schepen. Zoals afgelopen woensdag 7 augustus: toen klonk er muziek. Het zal Evert Zwolsman goed gedaan hebben. Evert was werfbaas en eigenaar van de werf in de jaren na de oorlog. Maar Evert was behalve werfbaas, vooral musicus: met de muziek was hij liever bezig dan met de werf. En na zijn dood in 1973, was ook de werf op sterven na dood. Gelukkig wist men te voorkomen dat de werf tot een parkeerterrein zou worden gemaakt en heeft men kans gezien de werf te restaureren tot datgene wat het nu is: een in Nederland unieke scheepswerf waar nog steeds schepen worden gerestaureerd en gebouwd. En waar dus ook met enige regelmaat muziek wordt gemaakt.

In dit geval door 5 musici, voornamelijk van het Symfonieorkest uit het Noorse Bergen. Die waren hier ook al in 2019. Eén van die musici is Berend Mulder. Geen Nederlander, maar een rasechte Noor. Maar wel met een Nederlandse vader, Bennie Mulder die in Workum heeft gewoond. Bennie is ook werfbaas geweest en als zodanig heeft Berend de werf ook leren kennen. En kreeg hij het idee, om op die werf eens een concert te gaan geven. De werf waar zijn oud-oom Evert ooit werfbaas was, maar daarnaast dus vooral ook met de muziek bezig was. Dat concert in 2019 was een groot succes en dat smaakte naar meer. Diezelfde musici van toen wilden graag nog een keer terugkomen, zo goed was hen de sfeer toen bevallen.

En zo stonden altviolist Berend Mulder, violisten Jutta Morgenstern en Chen-Yu Chu, cellist Konstantin Pfiz en klarinettist Håkon Nilsen dit jaar weer op het podium. Voor een bomvolle werfhal (ruim 150 bezoekers) met een programma met Mozart (Klarinetkwintet), Rachmaninoff (1e Strijkkwartet) en als  laatste werk de suite uit ‘Porgy and Bess’ van Gershwin.

Gezien de enthousiaste reacties van het publiek kan van een groot succes worden gesproken. En nu al hebben de musici zin om t.z.t. opnieuw een concert te willen geven. Net als de vorige keer ervoeren zij de sfeer rondom dit concert in Workum als uiterst plezierig. En niet alleen in Workum: in 2019 werd er de avond van te voren een concert op Vlieland gegeven en dit keer was er op dinsdagavond ook een concert in het Brouwersdok in Harlingen. Friesland heeft niet alleen het hart van Berend geraakt, maar ook dat van de overige musici. En dat er weer een concert komt, dat staat eigenlijk wel vast!

(Bron: workum.nl)

(Foto: Huub Gilissen)

Delen:

Van Pikin Slee naar Workum; eigenlijk best logisch…
Feestelijke heropening Scheepstimmerwerf De Hoop

Meer om te lezen