Feestelijke heropening Scheepstimmerwerf De Hoop

NieuwsNieuws en verhalen

De Hoop doet naam eer aan

Na een grondige restauratie is Scheepstimmerwerf ‘De Hoop’ feestelijk heropend!

Een heropening klinkt alsof de historische werf dicht is geweest. Niets is minder waar. Hoewel de restauratie grondig en ingrijpend is geweest, is de werf steeds in gebruik gebleven. Een hele prestatie. En dat is in het verleden wel eens anders geweest.

Gered van de ondergang

Eind jaren zeventig van de twintigste eeuw was de Hoop in verval geraakt en niet meer rendabel. Dat was het moment, waarop dit prachtige erfgoed ternauwernood van de ondergang gered is en niet tegen de vlakte is gegaan, om plaats te maken voor een parkeerterrein. Op zich al hoopvol, dat de historie het gewonnen heeft van gemak. En des te meer, omdat het symbolisch is, dat een werf die duurzame schepen bouwt en restaureert, het gewonnen heeft van vervuilende auto’s.

Vereende krachten

Op vrijdag 22 september 2023 was er dan ook genoeg reden voor een feestje, waarbij de commissaris van de koning van Fryslân, Arno Brok, en de burgemeester van Súdwest-Fryslân, Jannewietske de Vries aanwezig waren. Hun aanwezigheid bleek niet alleen ceremonieel, toen scheidend voorzitter van de stichting, Miks van Schelven, bedankt en geëerd werd met de Koninklijke onderscheiding ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’. Verrast door het lintje, aanvaardde Miks de onderscheiding en wees erop dat hij deze erkenning graag opdraagt aan de velen, die het behoud van de Hoop mede mogelijk hebben gemaakt. Met hun geld en/of inzet. Zonder vrijwilligers en de betrokkenheid van de mienskip, had deze maritieme trots van Workum niet ruim 300 jaar standgehouden.

Leve de Hoop

Om het moment luister bij te zetten, liep de Wieringer aak, WB 151, soepel van de helling. Zoals zovele schepen haar voorgegaan zijn. Het was een mooie, memorabele middag, die tot in de puntjes verzorgd was. Een middag waarin historie een mooi perspectief voor de toekomst gaf. Een middag waarin de kracht van gebundeld enthousiasme, gematerialiseerd werd. Een middag met aandacht voor een monument, dat hoop geeft voor huidige en toekomstige bewoners en bezoekers van Workum, omdat het laat zien, hoe het ook kan: duurzaam en in harmonie. Alle reden dus om het glas te heffen op de Hoop!

(Tekst en foto’s Femke Wiersma)

Delen:

Op zoek naar een nieuwe uitdaging

Meer om te lezen